Muistelen, että jo kouluikäisenä balettiopettajat jaksoivat huomautella minulle "matalasta jalan holvikaaresta" eli kansanomaisemmin lättäjaloista. Eivätkä ne ole tainneet oikein koskaan kovin kummoisiksi tulla. Aikanaan juostessani aktiivisesti erilaiset jalkapohjaongelmat tulivat minulle tutuiksi, mutta en tainnut asialle tosissani yrittää tehdä mitään... Nyt tiedostan paremmin, että jalkojeni rakenteella ja noilla ongelmilla saattaa olla jonkinlainen yhteys. Oh shit Sherlock!!! Kolme raskautta ovat tietysti vieneet asiaa huonompaan suuntaan etenkin vasemman jalan osalta. Sama homma on muuten tapahtunut vasemman jalan polvellekin joka yliojentuu sangen hyvin. Joogaharjoituksessa marichyasana A:ssa  (www.yogaxtc.com/asana/marichyasana_a.html ) vasen jalkapohja tykkää krampata joka ikisellä kerralla. Uudempi juttu ovat jalkapohjakrampit päälläseisonnassa. Samasta jalkapohjasta löytyy myös kohta, joka on hyvin "palpaatioarka". En tiedä voisko siellä olla jopa joku hermo vähän ikävästi...

Nyt olen päättänyt yrittää tehdä asialle jotakin. Eli kirjoittaa siitä tänne blogiin... Ehkä myös jotain muita toimenpiteitä saattaa seurata, jos oikein innostun. Olen vähän uskotellut itselleni tähän asti, että joogaharjoitus voisi jo sellaisenaan auttaa asiaan. Siinä tulee aurinkotervehdyksissä ja välivinyasoissa aika hyvin jumppaa jalkapohjille kun rullaillaan eteen ja taakse. Kovin vähäiseksi on jäänyt sen vaikutus. Tarkoitus on kaivella kaikki mahdolliset jumppavariaatiot ja lähteä tekemään niitä. Eihän se itsestään selvää ole, että niitä jumpalla saa kuntoon, mutta pitää yrittää ainakin ihan tosissaan. Tuolla on niin iso merkitys esimerkiksi juoksemiselle ja etenkin siitä mahdollisesti aiheutuville rasitusvammoille. Eikä vanheneminen taida auttaa asiaan ja sen myötä tuosta voi alkaa koitua ongelmia ihan oikeaan elämään.

En ole  (vielä) kokeillut minkäänlaisia tukipohjallisia tai muita. Enkä hanki vieläkään. Jotenkin oma ajatusmaailma on sellainen, että pitää eka pyrkiä vahvistamaan ja muuten kuntouttamaan tuota ongelmakohtaa. Katsotaan mihin asti tällä päästään ja sitten jossain vaiheessa voin harkita kaupallisempaa ratkaisua asiaan. Toki minulle on hyvin tärkeää, että etenkin juoksukengät tukevat sopivalla tavalla tuota kohtaa jalasta. Monesti toisaalta sanotaan, että ne eivät saisi tukea liikaakaan.

Suunnitelmissa ovat ainakin seuraavat harjoitteet:

  • varpaillaan kävelyä eteen- ja taaksepäin
  • ilmatäytteisellä tasapainolaudalla (tai siis "tyynyllä"..) jumppaamista
  • tavaroiden poimimista varpailla, pyyhkeen "rullaamista" varpailla
  • jalkojen ulkosyrjillä kävelemistä
  • avojaloin liikkumista ja juoksemista ulkona, mahdollisimman epätasaisella alustalla
  • jalkojen kipristelyä
  • holvikaaren "nostelua"

Ajatuksena on saada tehtyä päivittäin joku harjoite. Periaatteessahan noita on helppo tehdä arkisten askareiden ohella / yhteydessä. Käytännössä vähän vaikempaa. Pitää siis saada ne mukaan rutiineihin tavalla tai toisella.

Gregor Maehlen mukaan joogaharjoituksen aikana kramppaavat jalkapohjat ovat merkki jalan heikkoudesta. Hän myös tuo toivoa asiaan toteamalla, että parsvottanasanan (http://www.yogaxtc.com/asana/parsvottanasana.html) avulla asia voidaan korjata.Tuolloin pitää pyrkiä nostamaan etummaisen jalan sekä pitkittäis- että poikittaisholvia. Itsekseni olen miettinyt, että tätä samaa neuvoa ehkä kannattaa noudattaa monissa muissakin asanoissa ja ylipäätään asanaharjoittelussa kiinnittää huomiota siihen, pysyvätkö jalkaholvit ylhäällä vai meinaavatko lysähtää. Kesäkuussa olen menossa Sydänmaan Hannen retriitille ja tarkoitus on Hannen kanssa jutella asiasta. Jos saisin jotain lisävinkkiä asiaan Hannelta.

IMG_6247-normal.jpg

       Mikä upea holvikaari.... Enkä yhtään filmaa tässä!