22062011528-normal.jpg

Juhannusfiiliksiä Hautalan rannasta...

Suuret oli minun suunnitelmat juhannuksesta treenien suhteen, mutta lopputulema yhtä hehkeä kuin ylläoleva otos juhannuspäivänä Hautalan uimarannalta. Viime viikonloppuna myyräntyönsä aloittanut lentsu on koko viikon muistutellut olemassaolostaan, mutta missään vaiheessa ei ole kunnolla iskenyt. Torstaina kun isäntä kotiutui, en malttanut olla lähtemättä juoksemaan ja lopputuloksen voi jokainen vastaavaa kokenut arvata... Ihan pahinta mahdollista versiotaan ei pöpö vieläkään tuonut esille, mutta aattopäivälle suunnittelemani Orilammen pyöräreissu vaihtui 5 km:n pyörälenkiksi Einon kanssa leikkipuistoon. Eikä tämä juhannuspäiväkään vielä antanut aihetta suuremmille urheilullisille suorituksille. Tänään aamusta läksin Einon ja Alinan kanssa pyörä- ja uintireissulle Hautalan rantaan. Yhden suuntainen matka tuonne on jotain 5-6 km ja hieman jännitti, miten juhannuksen juhlinnasta väsyneet lapset sen jaksavat. Hienosti meni, mutta kyllä maistui herrasväelle päikkärit reissun päälle! Itse tein rannalla lasten uidessa aurinkotervehdyksiä:

22062011525-normal.jpg

Onkos se minun aura, joka tuossa hehkuu...

 

22062011530-normal.jpg

Vähän sain reissulla tuntumaa maastoajoonkin

Viime viikolla sain tuliaisina Turusta tällaista herkkua, joka olikin oikein hyvä minulle lenssuiseen juhannuksen viettoon. Utan alkohol. Kyseessä siis kuusenkerkkäjuoma, joka taitaa olla jonkinlainen johdannainen kuusenkerkkäsiirapista. Heräsi mielenkiinto tuon siirapin vääntämiseen, mutta sattuneesta syystä odotellaan ensi kevääseen.

IMG_6468-normal.jpg

Pullo tyhjeni nopeasti illan mittaan...

Tänä aamuna hoksasin keitellä itselleni timjamiteetä lääkkeeksi oman yrttipenkin antimista:

22062011522-normal.jpg

 

Yrtti-/superfoodrintamalla uusi(n) intohimoni on kaikista maailman kasveista VUORENKILPI! Täytyy myöntää, etten aiemmin ole ollut tietoinen tästä jutusta, mutta nyt minulla hautuu päivittäin vuorenkilpitee:

20062011507-normal.jpg

Tässä vähän tietoa asiasta:

"Vuorenkilven fermentoituneet lehdet toimivat mainioina piristäjinä teen joukossa. Tämä on yksi takapihan helpoimmin bongattavista adaptogeenisista kasveista, joka parantaa mukavasti aineenvaihduntaa. Vuorenkilvelle löytyy paljon muitakin käyttötapoja mm. ihonhoidossa (tuoreiden lehtien arbutiini jne.), mutta "boosteriteen" keittely toimii käytännössä helpoiten ja on mielenkiintoinen takapihalta löytyvä aarre, jota juuri kukaan ei tiedä hyödyntää. 

 

Mongoli- ja burjaattikansat käyttävät vanhoja lehtiä teenä väsymyksen poistoon. Vuorenkilven vanhoista lehdistä valmistettu tee kulkee Siperiassa nimellä "Mongol tea", ja englanninkielisessä kirjallisuudessa siitä käytetään usein nimeä "Siberian tea". Eläinkokeissa juuri fermentoituneista, tummista lehdistä valmistetulla kuumainfuusioilla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia suoritus- ja vastustuskykyyn (mm. immunomodulatiivisuus).

 

Käyttö: kerää fermentoituneet (käymisprosessin läpikäyneet), tummat lehdet talteen. Säilö paperipussiin tai lasipurkkiin ja käytä teen raaka-aineena (1 lehti / litra vettä). Juo 1-2 kuppia päivässä virkistävään ja piristävään tarkoitukseen." (Jaakko Halmetoja)

 

Ainaskin tänään iltapäivällä hörpityn vuorenkilpiteen siivittämänä sain hoideltua perunoiden multauksen hieman lentsuisenakin. Ja siinähän tuli ihan hyvä jumppa samalla. Ehkä tämä päivä ei niin huono ollutkaan. Lapset saivat laatuaikaa äidin kanssa ja perunat multaa.