Plantaarifaskiitti http://www.yths.fi/terveystieto_ja_tutkimus/terveystietopankki/118/kantapaan_kiputila on minulle vanha tuttu jo mennä vuosilta. Ja ehkä kulkenut mukana pienimuotoisena oireiluina vuosikausia. Eli kantapäätä aristaa harva se aamu. Keväällä jo kirjoittelin vasemman jalan laskeutuneesta jalkaholvista eli lättäjalastani. Tuolla ikuisella kantapään kipuilulla ja lättäjallalla taitaa olla hyvin vahva syy-seuraus-yhteys.

Viime keväänä kun aloitin taas juoksemisen aktiivisemmin, tuli samoin tein myös pelko perseeseen plantaarifaskiitin (jatkossa PF) pahenemisesta. Jostain syystä ongelmaa ei kuitenkaan kesän aikana tullut. En tiedä johtuiko se ennen kaikkea siitä, että lopulta juoksua oli ohjelmassa suht vähän pyöräilyn viedessä valtaosan harjoitteluun käyttämästäni ajasta. Toisaalta on tullut mieleen sekin, että pyöräilyssähän jalkapöytä taitaa olla juuri hyvässä asennossa PF:n kannalta eli voisko pyöräily jopa toimia ennaltaehkäisevänä/hoitokeinona tähän vaivaan...?

No nyt syksyn mittaan tuo vanha ystävä on pikkuhiljaa muistutellut olemassaolostaan, mutta olen ehkä liian pontevasti ummistanut korvani hänen viesteiltään luottaen siihen, että kun ei kerta kesälläkään mitään tullut. Pari viikkoa sitten kipu yltyi sen verta pahaksi, että en enää voinut olla noteeraamatta sitä. Vaikka juoksukelit olisivat mitä mainioimmat niin nyt ollaan sitten jätetty juokseminen pois kuvioista kokonaan. Lisäksi hoitorepertuaarissa ovat erinäiset venytykset, hieronnat ja rullailut sekä tulehdusta rauhoittavat suolakylvyt kantapäälle. Jos ei näillä homma hoidu, niin ns. yölasta taitaa olla seuraava kokeilunkohde. Tarkoitus oli myös tilata kinesioteippiä ja kokeilla sitä kantapäähän.

PF tuntuisi kiukustuvan myös luistelusta ja hiihdosta. No hiihtämisestä tässä ei kovin suurta vaaraa tällä hetkellä olekaan... Luistelemassa olen silloin tällöin käynyt. Myös uiminen itse asiassa tuntuu kantapäässä. Se johtunee ns. väärästä jalan asennosta ja kyseessä sama juttu kuin nukkuessa. Uintia en kuitenkaan ole jättänyt pois, koska se ei tunnu varsinaisesti pahentavan vaivaa. Tällä hetkellä harjoitteluni koostuukin lähinnä uinnista ja joogasta. Pitkästä aikaa olen tällä viikolla tehnyt peräti kaksi kertaa koko ykkössarjan. Jonkinlainen tarkoitus tälläkin taitaa olla, sillä nyt huomasin, että joogan vähentyminen ja suht runsas kestävyysharjoittelu alkavat tuntua liikkuvuudessa. Eli korkea aika ottaa muutaman viikon joogaintensiivi kehiin. Tarkoitushan oli se tehdä jo aiemmin syksyllä, mutta hyvät juoksukelit vetivät kerta toisensa jälkeen ulkoilun pariin. Ja tässä sitä ollaan. Joka tapauksessa tuntuisi, että astanganjoogan jalkapöydän rullaukset, venytykset ja jalan pitäminen jalkaterä ylös päin tekevät hyvää PF:lle.

20131228_172233-normal.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20131228_172301-normal.jpg

Takareidet alkaneet kinnaamaan - uthita hasta padangustasanassa sen tuntee ja näkee

Mutta eihän tämä elämä pelkkää urheilua ole. Juhlittiinhan se joulukin tuossa ja siinä yhteydessä pidin kolme päivää totaalilepoa liikkumisesta jos ei paria pientä metsäkävelyä lasketa mukaan. The Joululahjan tosin sain jo joskus marraskuussa. Löysin Varuste.netistä itselleni Orcan 3.8 märkäpuvun 258 eurolla ovh:n ollessa yleensä jossain 550-600 euron tietämillä. Pukinkonttiin en enää märkkäriä jaksanut pakata, mutta löytyi sieltä klassisten mummon viisikymmppisen, suklaan ja mustien nahkahanskojen lisäksi urheiluaiheistakin tavaraa. OneWayn urheilulasit. Ulla-Maija Gracen Kramppimix sekä tämä kulttiteos, jota olen nyt ahminut lillutellessani jalkaa suolakylyvyissä:

291220131075-normal.jpg