popot.png

 

Ei, en ole käynnistämässä kesäkuntoon-projektia, sellaisiin olen aivan liian mukavuudenhaluinen. Kyseessä on se toinen juttu eli sairaan tautinen aika vuodesta. Ainakin täällä Valkealassa pyörii tällä hetkellä vaikka sun minkälaista pöpöä. Kavereiden facebook -päivitykset ovat olleet viimeisen kahden viikon aikana yksitoikkoista luettavaa. Aika paljon tuntuu olevan mahataudin ja kunnon kuumetaudin yhdistelmää. Ja kaikkea muuta kivaa.

Pari viikkoa sitten meidän nuorimmaisella nosti yhtenä yönä korkea kuumeen, joka kuitenkin oli jo helpottanut seuraavana aamuna. Samalla itsellä oli kunnon lihaskipuja ja väsymystä parin päivän ajan. Silloin päästiin noin vähällä. Tällä viikolla on taas itsellä ollut samanlaisia tuntemuksia ja liikunnot olen jättänyt vähälle. Ennen vanhaan minulla oli huono tapa tässä vaiheessa käydä tekemässä "vielä yksi harjoitus ennen kuin tauti tulee kunnolla päälle". Bad idea! Vaikka silloinkin tiesin, että ei siinä järkeä ole, niin mieli oli heikko. Nyt olen sisäistänyt paremmin sen, että a) tuossa vaiheessa elimistö on jo sellaisessa stressitilassa, että harjoittelu ei ole enää kehittävää b) harjoittelu varmistaa pöpön iskemisen päälle kun taas pari huilipäivää puolestaan voivat häätää pöpön ja tauti ei iskekään kunnolla päälle. Tällä hetkellä elättelen toiveita, että nyt olisi käynyt juuri noin, eli kevyesti ottaminen tällä viikolla olisi tainnuttanut pöpön. Toisaalta minulla tänään alkaa talviloma, eli todennäköisesti pöpö odottelee varsinaista loman alkua ja hyökkää uusin voimin ensi yönä.

Monet ovat muuten huomanneet, että joogaaminen on parantanut vastustuskykyä ja ainakin vähentänyt juuri lentsuilua. Itse olen huomannut saman asian. Kokonaan en ole lentsuista päässyt, mutta suurin ero taitaa olla siinä, miten pahana taudit iskee päälle. Monesti selkeästi tuntee, että nyt on pöpö elimistössä ja olo sen mukainen, mutta esimerkiksi pahin räkävaihe jää tulematta. Muutenkin jooga on se juttu, jota pystyn tekemään ja jota ehkä kannattaakin tehdä, vaikka olo ei olisi kaikkein paras. Joskus hyvin ajoitettu tehokas harjoitus taudin alkuvaiheilla tuntuu häätävän taudin tiehensä. Joogaporukoissa usein nähdään asia niin, että harjoituksen puhdistava vaikutus tekee tuossa kohdassa tehtävänsä. Toisaalta, jos olo on jo niin vetämätön, että heti ensimmäinen punnerrus tuottaa tuskaa, niin silloin siirryn suosiolla suoraan loppurentoutukseen...

Ja sitten vielä pari sanaa kovasta treenaamisesta ja sen vastuskykyä alentavasta vaikutuksesta. Se on yleisesti tunnustettu ja tunnistettu tosi asia, että kova treenaaminen alentaa vastustuskykyä ja näin altistaa erilaisille taudeille. Se, että millainen ja miten kova harjoittelu sen lopulta tekee, onkin kinkkisempi kysymys ja varmasti hyvin yksilö- ja tilannekohtaista. Mukana kuviossa kun on esim. muilta elämän osa-alueilta tulevat stressitekijät. Näin tavan kuntoilijan siis pitäisi löytää tässäkin asiassa se kultainen keskitie. Monelle on tuttu tilanne se, että liian innokas ja liian nousujohteinen harjoittelun aloittaminen johtaa äkkiä laskusuhdanteeseen erilaisten rasitusvammojen takia. Mutta sama koskee myös sairastelua, eli myös sen suhteen maltti on valttia liikuntaharrastuksia aloitellessa. Ja luonnollisesti jatkaessa. Etenkin jos se aloittaminen sattuu ajoittumaan tähän alkuvuoteen, niin kuin monesti tilanne on.

Paljon on puhetta ja spekulaatiota olemassa ravitsemuksesta ja vastutuskyvystä. Kaikesta yrityksestä huolimatta ei sitä ihmepilleriä ole onnistuttu kehittämään, joka pitäisi pöpöt loitolla. Ihan sama asia kuin painonhallinnassa. Mahdollisimman paljon mahdollisimman vähän käsiteltyä mahdollisimman ravintorikasta ruokaa oikea määrä. Sillä pääsee pitkälle, mutta ei sekään kaikkea paranna sanon minä. Sen tosin olen meidän lapsista huomannut, että erilaisten probioottien mahdollisimman laaja-alainen sekakäyttö on tuntunut vähentävän sairastelua. Heillä kun ei sitä voi pistää joogan piikkiin. Itse muuten luotan hapankaaliin maitohappobakteereiden lähteenä ja meidän nuorimmainen rakastaa hapankaalia. Äitinsä tyttö! Pillerimuodossa meiltä ei maitohappobakteereita löydy, vaan ostan milloin mitäkin tuotteita, joihin niitä on lisäilty. Yleensä niitä, joista löytyy oranssi lappu ;-)

Mielenkiintoista tekstiä aiheesta löytyy ainakin täältä: http://www.ruohonjuuri.fi/blogi/2010/922010-miten-valtan-flunssan/

Eilen torstaina kävin ladulla hiljokseen pyörimässä vanhimmaisen kanssa yhteensä 1h 20min ja elättelen toiveita, että se sai juuri tuon lymfakierron toimimaan ja olon paranemaan. Toisaalta keskiviikkona olo oli niin kurja, että viisi aurinkotervehdystä oli jo liikaa. Olisi ehkä pitänyt tyytyä pyörittelemään käsiä... Mutta nyt nostan peukut ja varpaat pystyyn ja pistän kädet ristiin, ettei meidän talviloma menisi sairasteluiksi. Tarkoitus olisi matkata taas Kajaaniin lasten kanssa hiihtämään, laskemaan, mökkeilemään ja sukuloimaan. Toivotan siis itselleni oikein hyvää lomaa!

popot2.jpg